Nutriția este știința care interpretează interacțiunile dintre nutrienți si alte substanțe din hrană (de exemplu, fitonutrienți, antocianine, taninuri,
etc.) în raport cu mentenanța, dezvoltarea, reproducerea, sănătatea și
starea de boală a unui organism. Include ingestia alimentelor,
absorbția, digestia, biosinteza, catabolismul și excreția.
Dieta unui organism este ceea ce mănâncă, care este determinată în mare
măsură de disponibilitatea, procesarea și palatabilitatea hranei. O
dietă sănătoasă include prepararea alimentelor și metode de stocare care
protejează împotriva oxidării nutrienților, împotriva căldurii sau
percolării, și care reduc riscul toxiinfecțiilor alimentare.Nutriționiștii dieteticieni înregistrați sunt profesioniști din domeniul sănătății calificați pentru furnizarea sfaturilor dietetice sigure, bazate pe dovezi, care includ analiza a ceea ce se mănâncă, analiza detaliată a sănătății nutriționale, precum și un plan de tratament nutrițional personalizat. De asemenea, dieteticienii furnizează programe de prevenție și de tratament la locuri de muncă, școli și instituții similare. Dieteticienii înregistrați sunt profesioniști antrenați din domeniul sănătății care furnizează, de asemenea, sfaturi dietetice cu privire la rolul nutriției în bolile cronice, inclusiv posibila prevenție sau remediere prin adresarea carențelor nutriționale înaintea recurgerii la medicamente.
O dietă inadecvată poate avea un impact dăunător asupra sănătății, provocând boli carențiale precum orbirea, anemia, scorbutul, nașterea prematură, fătul mort la naștere și cretinism; condiții care pun sănătatea în pericol precum obezitatea și sindromul metabolic, la fel și boli cronice comune precum boli cardiovasculare, diabet, și osteoporoză.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu