Alimentatie sanatoasa
Dieta sanatoasa este cea mai usoara cale de a iti proteja sanatatea pe termen lung. Iata care sunt avantajele unei alimentatii sanatoase:Iti ofera necesarul de nutrienti, asa incat organismul tau sa nu sufere de pe urma lipsei unei anumite substante.Previne si trateaza anumite boli, precum cancerul si bolile cardiovasculare. De asemenea usureaza simptomele unor boli precum diabetul si hipertensiunea.
Alimentatiareprezinta domeniul in care se fac cele mai grave erori. Daca alimentele care
nu se potrivesc se consuma impreuna, se produce pentru o scurta durata o
dereglare digestiva, in primul rand balonare, apoi o marire a organelor
digestive. Alimentele cu calorii
negative sunt cele consumatoare de grasimi. In cea mai mare parte sunt
reprezentate de legume, fructe si condimente si sunt bogate in saruri minerale,
vitamine, contin putine proteine si hidrati de carbon, iar procentul lor
caloric va fi de 90 de calorii la 100 de grame.
O greseala pe care foarte multi oameni o fac este neglijarea
micului dejun. Ne grabim, preferam sa dormim o jumatate de ora in plus, nu
putem manca imediat ce ne trezim, astfel ca “uitam” sa luam micul dejun inainte
sa plecam spre serviciu sau spre scoala. Dimineata, cand in mod normal ar
trebui sa luam micul dejun corpul nostru tocmai a trecut printr-o perioada
destul de lunga de infometare. Daca nu isi primeste “combustibilul” la trezire,
glicemia scade foarte mult, ceea ce inseamna ca in cateva ore vom simti o pofta
de ceva dulce pe care nu o vom putea ignora. In drum spre serviciu, multi
oameni se opresc la patiserie si cumpara o gogoasa plina de grasimi saturate si
zahar rafinat, cand ar fi putut foarte bine sa manance acasa un bol de lapte cu
cereale.
Daca rezistam impulsului si renuntam la acea gogoasa mancata
pe fuga, masa de pranz va fi mult mai mare si mai consistenta pentru ca si
foamea este mai mare. Mesele bogate si “grele” luate dupa perioade lungi de
infometare pot sa provoace ulcer si indigestie.
In plus, copiii care nu mananca dimineata au rezultate mai
slabe la scoala si in timp, tind sa asimileze mai greu cunostintele noi,
deoarece creierul lor nu primeste energia de care are nevoie pentru a functiona
normal.
O alta mare greseala este aceea de a ne chinui ficatul cu
tot felul de substante pe care el le proceseaza greu si de care corpul nostru
nu are nevoie. Colorantii si conservantii din mancare il fac sa lucreze in plus
pentru a elimina toxinele. La fel se intampla si cu alcoolul. De fapt ficatul
nostru este o mica minune, caci indeplineste mai multe functii decat oricare
alt organ intern si se poate regenera de la sine in caz de nevoie. Dar asta nu
insemana ca trebuie sa-i testam rezistenta in fiecare zi. Pentru a-l proteja trebuie
sa renuntam la grasimile saturate, la alcool si la medicamentele care nu sunt
indispenabile. Suplimentele pentru slabit, de exemplu, sunt o povara in plus
pentru ficatul nostru care trebuie sa le descompuna. Daca el lucreaza incet sau
este slabit, unul din ezultate este acumularea de kilograme in plus, ceea ce ne
va face sa luam si mai multe suplimente – un cerc vicios.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu